ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΥΔΡΑΣ

Ένας αγώνας πολύ διαφορετικός από τους αντίστοιχους άλλων ετών, θα είναι αυτός της Ύδρας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 με εκκίνηση στις 16:00 από το φαληρικό όρμο και προορισμό το νησί της Ύδρας.

Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2020

Βαδίζουμε προς το τέλος μίας ιστιοπλοϊκής χρόνιάς, οι συνθήκες της οποίας δεν έδωσαν την δυνατότητα στις ομάδες της Ανοικτής Θάλασσας να δώσουν δυναμικό παρόν στους έτσι κι αλλιώς λιγοστούς αγώνες που διεξήχθησαν.

Η χρονιά ξεκίνησε επίσημα με τον Αγώνα της Ύδρας στα τέλη Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το πρωτοφανές lockdown των σχεδόν δύο μηνών. Οι συμμετοχές ιδιαιτέρως περιορισμένες με πολλές ομάδες μη γνωρίζοντας τι καθεστώς πρόκειται να επικρατήσει να μην δηλώνουν συμμετοχή.

Λίγοι ήταν και οι αγώνες που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου, με το Ράλλυ Αιγαίου (να χρησιμοποιεί την δοκιμασμένη λύση του 2015)  να εξελίσσεται σε δύο Σαββατοκύριακα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα να καταφεύγει στα ασφαλή νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και στο εξαιρετικά οργανωμένο περιβάλλον του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης.

Τον Σεπτέμβριο με κάποια Σαββατοκύριακα ημερήσιων αγώνων, ο ιστιοπλοϊκός κόσμος «ξεμούδιασε» έχοντας την ευκαιρία να φύγει από το αυστηρό περιβάλλον των «όρτσα – πρύμα» ή των αγώνων port to port και να φέρει σε επαφή τους ιστιοπλόους με παράκτιες διαδρομές σε κάθε περιφέρεια (σε όσες πραγματοποιήθηκε αγωνιστική δράση).

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση του Αγώνα της Ύδρας οι ομάδες που πρόκειται να συμμετάσχουν αυξάνονται και μαζί αυξάνεται και ο παλμός του αγώνα. Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, έδωσε το πράσινο φως για τον πρώτο αγώνα port to port μετά το δεύτερο κύμα της επιδημίας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους ιστιοπλόους που θα συμμετάσχουν, ότι μπορούν να διαχειριστούν τις καταστάσεις και αν επιδείξουν την απαιτούμενη ατομική ευθύνη.

Σημαντικές αλλαγές θα κάνουν την εμφάνιση τους σε στεριά και θάλασσα:

  • Οι συνθέσεις των πληρωμάτων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 9 άτομα
  • Η συνάντηση κυβερνητών θα πραγματοποιηθεί μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης
  • Για την Ύδρα ισχύει υγειονομικό πρωτόκολλο, σε ότι αφορά  την συγκέντρωση κόσμου και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Όλα αυτά υπό το πρίσμα του σεβασμού του τόπου που θα φιλοξενήσει τον αγώνα και των δυνατοτήτων που διαθέτει για να υποστηρίξει υγειονομικά τους κατοίκους του, κυρίως μετά την αποχώρηση των ομάδων.

Θα μπορούσε να σκεφθεί κάποιος ότι η λύση σε όλα αυτά είναι η μη συμμετοχή των ομάδων, όμως αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και για τους τόπους που φιλοξενούν τόσο σημαντικούς αγώνες ( και τους περιμένουν) και για το άθλημα αυτό καθ΄αυτό που ήδη γράφει ένα χρόνο καθολικής απραξίας.

Η εναρμόνιση όλων μας με το υγειονομικό πρωτόκολλο αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση του φετινού αγώνα, καθώς θα μας εξασφαλίσει μία σημαντική νίκη, αυτή της συνέχισης των ιστιοπλοϊκών αγώνων για όσο ο Covid-19 θα βρίσκεται στην καθημερινότητα μας.

Ανεξαρτήτως με το εάν συμφωνούμε ή όχι με αυτό το πρωτόκολλο πριν το απορρίψουμε καλό είναι να σκεφθούμε αυτούς που μετά από εμάς θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο νησί….

Καλό αγώνα σε στεριά και θάλασσα!